Zupa krem z dyni

zupa krem z dyni

Na sezon na dynię czekam już od sierpnia, a gdy się pojawia, zupa krem z dyni to danie, które mogę jeść non stop. To jedna z najlepszych zup jakie w życiu jadłam. Wspaniale rozgrzewa w jesienne, deszczowe popołudnia, pachnie cudownie i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Oto mój sprawdzony przepis – gwarantuję, że przygotowana w ten sposób zupa krem będzie przepyszna!

Wybór odpowiedniej dyni na krem to temat na oddzielną notkę, ale to co najważniejsze to odróżnienie dyni jadalnej od ozdobnej i wybór tej najsmaczniejszej.

Ja polecam odmiany: piżmową (podłużna w kolorze bladego pomarańczu), Butternut Orange (podłużna zielona), Muscat de Provence (okrągła duża). Całkiem niezłe są też dość popularne dynie Halloween (ale strasznie dużo pracy jest przy obieraniu, skórka jest bowiem bardzo twarda).
Najpopularniejsza i najłatwiej dostępna jest dynia Hokkaido – nie jest to najlepszy wybór. Miąższu jest w niej niewiele, a i w smaku jest raczej taka sobie. Markety oferują także dynie już obrane i pokrojone na tackach. Jeśli pochodzą one z dobrych odmian i są świeżo zapakowane warto je kupić – oszczędzicie tym sposobem masę czasu.

Jeśli wybraliście już swoją dynię to zaczynamy od obierania!
Na dynię potrzebujecie miąższu – tego twardego najbliżej skórki. Miękki z pestkami wyrzucamy.
Jeśli chcecie dynię wykorzystać na Halloween odetnijcie jej górę i łyżką do lodów wydrążcie z niej cały twardy miąższ. Taka technika jest chyba najszybsza. Jeśli miąższ jest już wydrążony przechodzimy do przygotowania zupy!

 

Potrzebne będą:

Na bulion warzywny:

włoszczyzna
liść laurowy
suszone grzybki

Zupa krem z dyni

dynia (800g)
5 ziemniaków
mleko kokosowe
curry
chilli
sól
pieprz
kminek
wędzona papryka

 

Bulion warzywny
Marchew x2
Pietruszka x2
Seler
Por
Liść laurowy
Suszone grzybki x3

Warzywa obrane i pokrojone na kawałki zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy aż wywar będzie gotowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bulion powinien gotować się nawet kilka godzin na bardzo wolnym ogniu więc warto przygotować go odpowiednio wcześniej.

 

Dynię kroimy na kawałki, posypujemy wędzoną papryką i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 25 minut.
W tym czasie gotujemy 5 ziemniaków – normalnie, do miękkości.
Po upieczeniu dyni, przekładamy do garnka i dodajemy do niej ugotowane ziemniaki i jedną ugotowaną marchew z bulionu i 2 łyżki bulionu.
Doprawiamy:
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki chilli
2 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki kminku

 

Wszystko blendujemy na gładką masę.
Do masy następnie dodajemy mleko kokosowe wedle uznania. Ja dodaję około pół puszki a gęstość reguluję bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając (nie doprowadzamy do wrzenia).

Prażymy pestki dyni na patelni i dodajemy je do zupy na talerzu.

Zamiast pestek mogą być maleńkie grzanki.

Zupa krem z dyni gotowa!

 

zupa krem z dyni
zupa krem z dyni

 

Zdjęcie główne pochodzi z serwisu Pexels.

Tagi: , , , ,
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 shares