Pancakes też mogą być fit!

pancakes

Cześć! Dziś mam dla Ciebie coś na śniadanie 🙂 Fit pancakes!

Klasyczny amerykański przepis na pankejki, takie jakie znajdziemy w IHOP (International House of Pancakes) to:

za Kwestią Smaku http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pancakes/pancakes.html

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli

Pomyślałam, że kilka składników możemy wyeliminować na rzecz ich zdrowszych odpowiedników.
Pszenna mąka? Out. Maślanka? Nie nie nie. Cukier puder? Nope. Oliwa? Yyyy nie.

pancakes
pancakes

A zatem przedstawiam Wam fit pomysł na rumiane i pyszne pankejki!

  • 1 szklanka mąki migdałowej (ryżowej, kokosowej – cokolwiek zdrowego posiadasz)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • szczypta ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli

Jeżeli nie dodasz oliwy lub innego “zmiękczacza” pankejki będą odrobinę suche.
Jeśli nie straszne Ci tłuszcze dodaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Pankejki smażymy na oleju kokosowym z każdej strony. Przekładamy gdy brzegi się zarumienią.

Smacznego!

pancakes

 

 

Inne przepisy mojego autorstwa znajdziesz tu.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Comments

  1. Odpowiedz

    Thanks, great article.

      • mrsk
      • 18 maja 2017
      Odpowiedz

      Thanks!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares