Krem z pomidorów – lekka, wegetariańska kolacja

krem z pomidorów

Uwielbiam zupy kremy! Dziś lekki krem z pomidorów na wegetariańską kolację!

Przepis pyszny i bardzo prosty!

Około 6 dużych pomidorów potrzeba, aby kremu wystarczyło na około 6 porcji!
Najlepsze pomidory to te, które najgorzej wyglądają. Wybierając te najpyszniejsze warto także kierować się zapachem. Najintensywniej pachnące są najsłodsze! My zerwaliśmy kilka sztuk ze szklarni u Rodziców, a dziś zblendowałam je na krem.

Do przygotowania kremu z pomidorów potrzeba

6 pomidorów
mała puszka mleka kokosowego
jogurt naturalny
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka curry
słodka papryka
sól (pół łyżeczki)
cukier (pół łyżeczki)
ser (np. Grana Padano)

krem z pomidorów
krem z pomidorów

 

Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Po chwili ściągamy z nich skórkę i kroimy na kawałki.
Przekładamy do garnka i dusimy około 15 minut. Doprawiamy solą, kurkumą, curry i słodką papryką. Można dodać pieprzu lub chilli jeśli krem ma być ostrzejszy. Mieszamy i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Po wymieszaniu się przypraw całość blendujemy na gładką masę. Krem przelewamy do garnka i dodajemy powoli mleko kokosowe, oraz 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
Gotowe! Krem na talerzu posypujemy tartym serem. Można go przybrać listkami bazylii.

Smacznego!

krem z pomidorów
krem z pomidorów

Inne przepisy znajdziesz tu.

 

 

 

Tagi: , ,
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 shares