Domowe pralinki i mus o smaku Mamby

pralinki

Przyznam szczerze, że nie pamiętam kiedy ostatni raz zjadłam zwykłego batona! Mój organizm bardzo odzwyczaił się od cukru i “standardowych” słodkości. Pokochałam zdrowe desery i głęboko żałuję, że nie poznałam się na nich wcześniej. Oczywiście pozytywnych aspektów odstawienia cukru nie sposób wymienić – gładsza skóra, mniejszy cellulit i niższa waga to tylko niektóre z zalet – przekładam je zawsze ponad bezy, biszkopty czy serniki. Efektem jest zdrowe i silne ciało, a to na nim najbardziej mi zależy.
Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję na pyszną i pożywną przekąskę. Sugarfree 🙂

PRALINKI

Pamiętacie zdrową nutellę z jednego z wpisów na Facebooku?
Masa na pralinki jest niemalże identyczna jak ta, z której robimy zdrową nutellę.

Potrzebne:
1 szklanka daktyli – zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut
pół szklanki migdałów lub orzechów laskowych
kilka łyżek gryki chrupiącej (Rossmann – koszt 7,99 zł)
coś do posłodzenia – łyżka ksylitolu / syropu z agawy / stewii – to co preferujecie
3 łyżki kakao
3 łyżki wiórków kokosowych
odżywka białkowa o fajnym smaku 😉  u mnie czekolada-toffi

pralinki
pralinki

Na początek migdały/orzechy miksujemy na pył. Nie przejmujcie się jeśli zostaną drobinki. Przydadzą się 🙂
Dodajemy kakao i mieszamy.
Daktyle odcedzamy z wody i blendujemy
Dodajemy suchą mieszankę i kilka łyżek gryki
Blendujemy na gładką masę

W miseczkach przygotowujemy sobie to w czym będziemy obtaczać pralinki – wiórki, kakao, odżywkę białkową.
Możecie tu użyć dowolnych składników. Fajne mogą być płatki migdałów, albo wiórki gorzkiej czekolady.
Formujemy kuleczki i turlamy je w posypkach.
Kulki odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Moje ulubione to te w odżywce białkowej! Pycha!
Smacznego!

pralinki
pralinki
Mus o smaku Mamby

Propozycja na letni, orzeźwiający mus owocowy.

Potrzeba:
1 puszka mleka kokosowego
budyń malinowy
żelatyna
miód lub syrop z agawy (3 łyżki)
owoce (truskawki, borówki)

Mleko kokosowe podgotowujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy budyń i mieszamy energicznie. Następnie dodajemy miód lub syrop i mieszamy, aż do rozpuszczenia się. Na koniec dorzucamy łyżkę żelatyny i ponownie mieszamy. Całość wlewamy do płaskiego naczynia, wsypujemy pokrojone owoce i odstawiamy na noc. Mus powinien lekko stężeć do rana. Jeśli nie dodacie budyniu, a zwiększycie ilość żelatyny do trzech łyżek osiągniecie konsystencję ptasiego mleczka 🙂
Smacznego!

 

pralinki
pralinki
Tagi: , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares