Daktylowo-bananowy chlebek

bananowy chlebek

Bananowy chlebek to coś o czym myślałam już od dawna. Próbowałam z ziaren, ale strasznie się rozpadał. Wszystkie przepisy, które znalazłam, mimo iż oznaczone jako dietetyczne zawierały jakiś olej albo masło. Postanowiłam więc jako spoiwo użyć jajka, a jako słodzika daktyli i bananów. Wyszło doskonale i chyba za chwilę upiekę kolejny bo strasznie szybko znika 😉 Oto przepis na daktylowo bananowy chlebek!

Bananowy chlebek jest słodki przez co ciężko uwierzyć, że nie ma w nim grama cukru (poza oczywiście tym zawierającym się w bananach i daktylach). Jest mokry i nie kruszy się. Idealny do porannej kawy 🙂

DAKTYLOWO-BANANOWY CHLEBEK FIT

Potrzebne będę:
100 g daktyli suszonych
2 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
100 g mąki (zrobiłam z ryżowej)
kakao
odżywka białkowa (moja czekoladowa-toffi sprawdziła się idealnie, zwłaszcza toffi jest lekko wyczuwalne)
sól
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
coś do ozdobienia – u mnie to żurawina suszona

Na początku oddzielamy żółtka od białek i solimy szczyptą – jedno i drugie. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Ubijamy białka na sztywną pianę. Banany blendujemy z żółtkiem. Dodajemy daktyle i dalej blendujemy. Do mąki dodajemy kakao, odżywkę w ilości dwóch miarek, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy białko. Gęstość masy regulujemy mąką, dodajemy jej stopniowo jeśli masa jest zbyt rzadka.
Keksówkę wykładamy papierem i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Chlebek będzie wilgotny więc jeśli stopień wypieczenia będziecie sprawdzać patyczkiem nie będzie on do końca suchy.

bananowy chlebek
bananowy chlebek
bananowy chlebek
bananowy chlebek

 

Tagi: , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Comments

    • Paulina
    • 19 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie, na pewno zrobię. Jak ten chlebek “zachowuje się” na drugi i kolejny dzień po upieczeniu? Twardnieje czy wciąż pozostaje mięciutki i wilgotny?

      • mrsk
      • 20 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Chlebek jest miękki i wilgotny na drugi dzień, a nawet trzeciego jest super! 🙂

    • Beata
    • 23 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Czy odżywka białkowa jest konieczna? Ewentualnie czy mogę ją zastąpić?

      • mrsk
      • 27 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Nie jest konieczna. Bez niej chlebek będzie bardziej kakaowy niż toffi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 shares